Op bedrijventerrein Borchwerf I en II, in het grensgebied van de gemeenten Roosendaal en Halderberge, pal aan de A17, verrijzen momenteel verscheidene distributiecentra. PROGAM Bouwmanagement B.V. begeleidt de bouw- en ontwikkelingprocessen van DC De Ruif (Oud-Gastel) en DC De Braak (Roosendaal). Twee verschillende projecten met twee compleet verschillende bouwteams. Beide projecten blinken uit in duurzaamheid, zijn uitermate flexibel van opzet en zijn ontwikkeld door Van Dam Invest uit Noordwijk.
“Het eerste wat in het oog springt, is natuurlijk de buitenzijde”, vertelt projectmanager Dick Vink van PROGAM Bouwmanagement. “Beide distributiecentra onderscheiden zich in architectuur waar het ontwerp van verschillende architectenbureaus zijn.”
De Ruif is een ontwerp van Convex Architecten en De Braak werd doorStripes Architects ontworpen. “Heel mooi en bijzonder aan De Braak is bijvoor- beeld een band van wit aluminium composiet die over de gehele gevel doorloopt, van de opslagruimten tot boven de raampartijen van het kanto- rengedeelte. De gevels zijn voorzien van hoogwaardige geïsoleerde materialen. “Vaak worden DC’s gezien als lelijke dozen, maar deze DC’s mogen echt gezien worden.”
BREEAM
“Wij begeleiden projectmatig bouw- en ontwikkelingprocessen, vanaf het huisvestingvraagstuk tot en met de oplevering. Meestal gaat het om utiliteitsprojecten, waaronder de laatste jaren relatief vaak – distributiecentra.” In het geval van DC de Braak was de voorfase een spannende. Er moest namelijk eerst een uitgebreid bommenonderzoek plaatsvinden, omdat het gebied tijdens de Tweede Wereldoorlog hevig gebombardeerd is. “Gelukkig heeft het geen vertraging opgelopen en troffen we geen bommen aan en is de bouw zelf vervolgens heel soepel verlopen.” PROGAM Bouwmanagement is gespecialiseerd in het aansturen van verduurzamingsprocessen. “We realiseren zowel BREEAM- als WELL Building-certificaten.” In het geval van De Ruif en De Braak gaat het om BREEAM. Voor DC De Braak betrof het Outstanding en voor DC De Ruif het
Very Good-certificaat. “Dat is sowieso al bijzonder en in deze regio echt nog uniek, daarmee lopen we dus voorop. Ook bijzonder is de engineering van de zonnepanelen, die is namelijk direct meegenomen bij de bouw en hoeft dus niet pas maanden later te worden gerealiseerd.”
Flexibel en circulair
De oplevering van beide complexen is bijna gelijktijdig voorzien, in maart.
Op dit moment is nog niet bekend welke bedrijven zich in de twee DC’s gaan vestigen, maar de gebouwen zijn dermate multifunctioneel opgezet, dat ze voor zeer uiteenlopende partijen interessant zijn. “De ruimten kunnen naar wens in verschillende compartimenten worden opgedeeld. Het zijn distributiecentra voor koopmans goederen. Een van onze uitgangspunten is verder dat we zo circulair mogelijk willen bouwen. In principe zijn de onderdelen waar de DC’s uit zijn opgebouwd bijna helemaal herbruikbaar. Mochten ze ooit plaats moeten maken. voor iets nieuws, dan hoeven ze dus niet vernietigd te worden.” Een ander mooi voorbeeld van die focus op herbruikbaar- heid is dat de uitkomende materialen van een oude fabriek waar lijm en verf gemaakt werd, dat op de plaats stond waar nu De Braak wordt gebouwd, is gebruikt voor het nieuwe DC. Het schone puin is onder meer gebruikt voor de fundering van De Braak. Alles wat gebruikt kon worden, is hergebruikt; een mooi voorbeeld van circulariteit en duurzaamheid. Over een paar weken is West-Brabant twee DC’s rijker die klaar zijn voor een duurzaam bestendige toekomst.
Meer lezen over deze twee nieuwe DC’s? U kunt hier het volledige artikel lezen in de nieuwste editie van ‘Industriebouw’.